i dan KAMPA

Prvi dan Kampa protekao je u znaku sveobuhvatnog pristupa dijabetesu; sveobuhvatnog – budući da se govorilo o tipovima ovog stanja, njegovoj definiciji, kao i o 4 najvažnija postulata u njegovom tretiranju: 
* Terapija;
* Ishrana;
* Fizička aktivnost;
* Samokontrola.


Liječenje dijabetesa razlikuje se kod svakog pojedinca, bilo da je riječ o tipu 1, tipu 2 ili o gestacijskom dijabetesu (dijabetes u trudnoći). Cilj liječenja je usredsređen na održavanje nivoa šećera u krvi u preporučenim granicama. To svakako podrazumijeva redovnu samokontrolu, ali i što je još važnije – promjenu načina života.
Injekcije insulina su najčešći tretman za dijabetes. Kod dijabetesa tip 1, zajedno sa insulinskom terapijom, možemo svrstati još umjerene vježbe i uravnoteženu ishranu. Dijabetes tip 2, sa druge strane, obuhvata redukovanje tjelesne težine, pridržavanje prilagođene dijete i ljekova za održavanje normalnog nivoa glukoze u krvi.


Na kraju, pravovremena medicinska konsultacija je takođe od velike pomoći i značaja. Održavanje nivoa šećera u krvi je centralni faktor za zdraviji i kvalitetniji životni vijek – izdvajamo kao krajnju pouku današnjih predavanja!

galerija