Svetski dan borbe protiv dijabetesa
Svetski dan borbe protiv dijabetesa
Svetski dan borbe protiv dijabetesa
Svetski dan borbe protiv dijabetesa
Svetski dan borbe protiv dijabetesa
Svetski dan borbe protiv dijabetesa
Svetski dan borbe protiv dijabetesa
Svetski dan borbe protiv dijabetesa
Svetski dan borbe protiv dijabetesa
Svetski dan borbe protiv dijabetesa
Svetski dan borbe protiv dijabetesa

Tradicionlno, edukativni kapm za dijabetičare održan je u Baru od 4. do 9. septembra, u organizaciji NVO Društvo za borbu protiv šećerne bolesti –Plavi krug Bar, uz podršku Nacionalne komisije za dijabetes.

U Edukativnom kampu učestvovalo je oko 25 dijabetičara iz Crne Gore i zemalja okruženja, kojima je obezbjeđen besplatan smještaj u hotelu "Sidro" i petodnevna edukacija kroz svakodnevne radionice otvorenog tipa.

Sa učesnicima Kampa na njihovoj edukaciji radilo je 10-tak internista- endokrinologa, zatim specijalisti medicine, ginekolozi, stomatolozi, psiholozi, profesori fizičke kulture... Kamp je otvorio predsednik Nacionalne komisije za dijabetes dr Sreten Kavarić, internista-endokrinolog.

Po ugledu na kampove koji se održavaju u svijetu, edukativni kamp za dijabetičare u Baru jedini je te vrste u Crnoj Gori, ali je i jedinstven po tome jer ga podržavaju svi endokrinolozi iz Crne Gore, daju nesebičan doprinos u realizaciji radionica, kao i ljekari drugih specijalnosti.

-Radionice su veoma značajne za sve, posebno za djecu oboljelu od dijabetesa, kojih je posljednjih godina sve veći broj. Razmjena iskustava, prenos znanja posebno su važni, kazao je dr Kavarić koji je govorio o novom trendu u svijetu - "bezbolnim iglama", kojima se uspješno suzbija traumatizam pacijenata od uboda. To su igle od svega dva milimetra i izazivaju minimalna oštećenja prilikom uzorkovanja krvi.

Edukativni kamp koji se tradicionalno održava u Baru realizuje se po ugledu na kampove koji se održavaju u svijetu, jedini je u Crnoj Gori, a i jedinstven jer ima podršku svih endokrinologa iz naše države. Inicijativa za održavanje edukativnog kampa u Baru potekla je od dr Valentine Kalinić, interniste – endokrinolga. Dr Kalinić je osnivača NVO Društvo za borbu protiv šećerne bolesti –Plavi krug Bar u čijoj organizaciji se realziju Ekukativni kampovi za dijabetičare u Baru, pod pokroviteljstvom farmaceutskih kuća i privrednih subjekata Bara.

-Želimo da vam ukažemo da ste vi nosioci vašeg stanja, a za komplikacije ste direktno sami odgovorni. Ljekari mogu da pomognu u liječenju šećerne bolesti, ali samo pacijenti koji se pridržavaju pravila, dožive duboku starost bez komplikacija, kaže dr Kalinić dodajući da zdrav način života- pravilna ishrana i zdrava fizička aktivnost mogu da spriječe komplikacije dijabetesa.

-Želimo da vam ukažemo da ste vi nosioci vašeg stanja, a za komplikacije ste direktno sami odgovorni. Ljekari mogu da pomognu u liječenju šećerne bolesti, ali samo pacijenti koji se pridržavaju pravila, dožive duboku starost bez komplikacija, kaže dr Kalinić.

Redovna fizička aktivnost i idealna tjelesna masa trebala bi biti cilj svih. Čuli smo na kampu od dva dijabetičara u 80-tim godinama da svki dan šetaju i vode računa šta jedu.

-Znači, ako se primjenjuju zdravi stilovi života, zdrava ishrana i redovna fizička aktivnost, preporuke ljekara, može se sa dijabetesom doživjeti duboka starost, jedana je od poruka Edukativnog kampa za dijabetičare koji je održan u hotelu Sidro. Sve radionice su otvorenog tipa i mogu im prisustvovati dijabetičari i članovi njihovih porodica

 

d 9

 

 

MEĐUNARODNI EDUKATIVNI KAMP 

 

- Prethodna dva Kampa potvrdila su opravdanost ovakovog vida edukacije dijabetičara tako da sa još većom energijom i posvećenošću organizujemo ovogodišnji, treći po redu Kamp za dijabetičare. Imamo podršku sve većeg broja ljekara iz Crne Gore i zemalja okruženja, kao i Udruženja za borbu protiv dijabetesa, povećano interesovanje dijabetičara za učešće. Kampovi se održavaju   da bi se podstakla uspješna borba protiv dijabetesa u cilju očuvanja zdravlja i kvalitetnijeg življenja s ovom bolešću, kazala je osnivač NVO Društvo za borbu protiv šećerne bolesti –Plavi krug Bar, dr Valentina Kalinić, internista endokrinolog.

Prema rečima doktorke, učesnici Kampa su prevashodno mlade osobe sa dijabetom tip 1, preko 18 godina, koji su na intenzivnoj inzulinskoj terapiji. Ove godine uz učesnike iz Crne Gore, u Kampu su boravili dijabetičari iz Srbije, Makedonije, Hrvatske...

 r2a

 

Biljana Dabić

 

 

 

   

OPŠTI NAČINI ZA ODRŽAVANJE MENTALNE STABILNOSTI

 

-- Kad prihvatiš dijabetes, sve je u tvojim rukama, zato:
-- Prihvati sebe! Svako od nas ima i svoje snage, a i poneku slabost.
-- Uči, radi, voli...! Uči o svemu, o sebi i drugima; Budite otvoreni za nova saznanja, njegujte dobru komunikaciju, izbjegavajte oštre konflikte, rješaaltvajte konflikte, objektivno procjenujte situacije u kojima se nalazite, odgovorno radite i odlučujte.
-- Gajite nadu, vjeru i pozitivna očekivanja!
Njegujte humor, održavajte dobro raspoloženje i optimizam. Vodite računa šta i kako mislite jer “kakve su nam misli takav nam je i život“.
-- Druži se i razgovaraj, sami ne možemo sve!
-- Pazi i njeguj tijelo! Nauči da se relaksiraš, vježbaj, šetaj, vodi računa o ishrani, kloni se štetnih navika i njeguj zdrav stil života. Redovna fizička aktivnost oslobađa i čuva od stresa...
-- Budi umjeren u svemu! Samokontrola je vještina i jedan od najvažnijih elemenata u borbi sa dijabetesom, nauči da kontrolišeš mnoge rizike i da odrediš granicu umjerenosti.
-- Traži pomoć i podršku, to nije slabost već vještina.
Zapamti: kada dijeliš brigu sa nekim – možeš je prepoloviti, a kada držiš brigu u sebi – možeš je udvostručiti.
-- Vodi sopstveni plan brige o zdravlju! Imaj svoj plan brige
o dijabetesu. Redovno idite na kontrole kod svog ljekara i ne prepuštaj ništa sudbini.
-- Sa dijabetesom se može normalno živjeti, osvrni se oko
sebe i upoznaj ljude koji uspješno kontrolišu dijabetes i uspijevaju da kvalitetno žive i rade.

 

Više...
 

 

Bar- U Baru, polovinom maja  pokrenuta inicijativa  za formiranje Saveza udruženja dijabetičara Crne Gore čime bi oko 8 posto crnogorskih građana, koliko se procjenjuje da boluje od šećerne bolesti,imali mogućnost da lakše žive sa ovim oboljenjem, da se edukacijama smanjuju komplikacije čime bi se pomogao  i  zdravstveni sistem.

 

Više...
 

Bar - NVO "Plavi krug" - Društvo za borbu protiv šećerne bolesti Bar organizuje edukativno predavanje "Promovisanje zdravog života dijabetičara", u subotu 18.maja, sa početkom u 12 sati, u dvorcu kralja Nikole. Uz uvažene endokrinole Crne Gore dijabetičari će imati priliku da razmjene iskustva sa Ninoslavom Raškovićem - profesionalnim maratoncem koji trči i po 30 km na dan, a više od 10 godina ima dijabetes i četri puta dnevno prima insulin. Takođe, gost će biti Damjan Damjanović, osnivač Udruženja za borbu protiv dijabetesa grada Beograda ”Plavi krug”. -Cilj edukacije je da se pokaže mladim ljudima kako se sa dijabetesom može kvalitetno živjeti što će prisutnima potvrditi i Ninoslav Rašković. Prevencija komplikacija se može postići permanetnom edukacijom i redovnim kontrolama. Očuvanje kvaliteta života dijabetičara suštinski se zasniva na ulozi pacijenta koji u liječenju učestvuje dvije trećine, a jednom trećinom ljekari, kaže endokrinolog dr Valentina Kalinić, predsednik NVO "Plavi krug" - Društvo za borbu protiv šećerne bolesti - Bar . Farmaceutska kuća Phizer pokloniće toga dana dijabetičarima 10 aparatića za merenje nivoa šećera u krvi.

Više...
   

Stranica 1 od 3

<< Početak < « 1 2 3 » > Kraj >>

Akcija "Želim..."