Svetski dan borbe protiv dijabetesa
Svetski dan borbe protiv dijabetesa
Svetski dan borbe protiv dijabetesa
Svetski dan borbe protiv dijabetesa
Svetski dan borbe protiv dijabetesa
Svetski dan borbe protiv dijabetesa
Svetski dan borbe protiv dijabetesa
Svetski dan borbe protiv dijabetesa
Svetski dan borbe protiv dijabetesa
Svetski dan borbe protiv dijabetesa
Svetski dan borbe protiv dijabetesa

Otpornost je izražena prvenstveno kod gojaznih osoba. Zato je prvi zadatak u lečenju promena ishrane i redukcija telesne mase. Redukcija telesne mase smanjuje otpornost tkiva na insulin. Pravilnom ishranom sprečava se brzi ulazak veće količine šećera iz creva u krv.

dijeta1Pravilno planiranje ishrane podrazumeva:
• neophodnu količinu hrane,
• određeno vreme i broj obroka,
• pogodnu vrstu namirnica.

Preporučuje se:
• 4-6 manjih obroka na dan,
• svakodnevno uzimanje obroka u isto vreme,
• hleb od integralnog brašna i namirnice bogate vlaknima biljnog porekla (povrće, voće, pirinač),
• što manje masti, alkohola i namirnica sa visokim sadržajem šećera (med, džemovi, slatkiši, sirupi, zaslađeni sokovi),
• zakasneli obrok nadoknaditi voćem ili mlekom, da bi se sprečilo ozbiljno smanjenje glukoze u krvi (posebno kod pacijenata koji se leče insulinom).

Pošto se navike u ishrani razlikuju, potrebno je da lekar i oboleli od šećerne bolesti u dogovoru naprave individualni plan ishrane. U ishrani obolelih od šećerne bolesti nisu potrebne posebne namirnice. Pacijenti bi trebalo da svoju uobičajenu
ishranu prilagode u skladu sa gore navedenim preporukama.

Akcija "Želim..."