Svetski dan borbe protiv dijabetesa
Svetski dan borbe protiv dijabetesa
Svetski dan borbe protiv dijabetesa
Svetski dan borbe protiv dijabetesa
Svetski dan borbe protiv dijabetesa
Svetski dan borbe protiv dijabetesa
Svetski dan borbe protiv dijabetesa
Svetski dan borbe protiv dijabetesa
Svetski dan borbe protiv dijabetesa
Svetski dan borbe protiv dijabetesa
Svetski dan borbe protiv dijabetesa
Ugljeni hidrati iz različitih namirnica uneti u jednakoj količni imaju različit uticaj na porast šećera u krvi. Što je veći glikemijski indeks neke vrste hrane to znači da će obrok sa takvom hranom usloviti brži i veći porast koncentracije šećera u krvi.

Primeri obroka s namirnicama čiji je glikemijski indeks nizak:

glikemijski index hraneDoručak
• Napravite kombinaciju žitarica i voća
• Musli, mekinje

Užina
• Steknite naviku da jedete voće za užinu (i kao deo glavnog obroka)
• Jogurt (izbegavajte voćne jogurte zato što su suviše slatki)
• Kokice
• Ražani ili integralni hleb i voće

Ručak
• Jedite pasulj uz krompir
• Probajte supu sa sočivom
• Koristite različite vrste hleba, posebno one sa celim zrnom žitarica

Večera
• Kombinujte integralni pirinač, krompir ili ječam
• Testenine
• Mahunarke

Nizak
(do 55)

Srednji
(55 – 70)

Visok
(veći od 70)

Pomorandže
Kruške, jabuke
Breskve
Grašak, sočivo
Testenine
Ječam
Ovsena kaša

Med
Džem
Sladoled    
Krompir, pirinač

Šećer
Beli hleb
Kornfleks       
Kuvan krompir
Izgnječen krompir 

 

Akcija "Želim..."