Svetski dan borbe protiv dijabetesa
Svetski dan borbe protiv dijabetesa
Svetski dan borbe protiv dijabetesa
Svetski dan borbe protiv dijabetesa
Svetski dan borbe protiv dijabetesa
Svetski dan borbe protiv dijabetesa
Svetski dan borbe protiv dijabetesa
Svetski dan borbe protiv dijabetesa
Svetski dan borbe protiv dijabetesa
Svetski dan borbe protiv dijabetesa
Svetski dan borbe protiv dijabetesa
Pored namirnica koje sadrže skrob (hleb, testenine, krompir, pirinač, pasulj) ugljeni hidrati se nalaze u mleku, voću, voćnim sokovima, obojenom povrću i, naravno, u slatkišima.


procena sadrzaja ugljenih hidrataKako ugljeni hidrati utiču na koncentraciju šećera u krvi?
• Ako dete s dijabetes melitusom unese hranom previše ugljenih hidrata bez istovremenog povećanja doze insulina, dolazi do prevelikog porasta nivoa šećera u krvi. (Primer obroka sa relativno velikim sadržajem ugljenih hidrata: tanjir špageta sa sosom od mesa). Ovakav obrok zahteva nešto veću količinu insulina od uobičajene.
• Ako dete s dijabetes melitusom unese hranom malo ugljenih hidrata, a dobije uobičajenu dozu insulina, doći će do hipoglikemije. (Primer obroka sa relativno malim sadržajem ugljenih hidrata: pečena piletina sa malo pirinča i mnogo povrća). Ovakav obrok zahteva manju dozu insulina od uobičajene.

Doze insulina treba da se prilagode očekivanom unosu ugljenih hidrata i očekivanoj fizičkoj aktivnosti.
• Režim sa dve injekcije insulina kratkog i srednje dugog dejstva zahteva regularne obroke bogate složenim ugljenim hidratima, sa približno jednakom količinom ugljenih hidrata u određenom obroku iz dana u dan, kao i redovne užine zbog prevencije hipoglikemija tokom neizbežnih perioda relativno visoke koncetracije insulina u krvi (hiperinsulinemija).
• Intenzivni režim insulinske terapije sa  insulinom kratkog dejstva ili insulinskim analogom kratkog dejstva koji se daje pre svakog glavnog obroka omogućava fleksibilniji pristup, uz eventualno izostavljanje užina i određivanje doze insulina na osnovu procene sadržaja ugljenih hidrata u obroku i koncentracije glukoze u krvi pre predstojećeg obroka.
• U većini režima insulinske terapije preporučuje se obrok ugljenih hidrata pred spavanje radi prevencije noćnih hipoglikemija.
• Intenzivna fizička aktivnost i sport zahtevaju dodatni unos ugljenih hidrata pre, za vreme i posle vežbanja, radi prevencije hipoglikemije.

Izračunavanje ugljenih hidrata u obroku prihvaćeno je u svetu, pre svega, pri upotrebi insulinske pumpe. To je u stvari dobar put za postizanje zadovoljavajuće regulacije dijabetes melitusa i upotpunjuje tehničke mogućnosti insulinske pumpe. Ovaj metod je posebno koristan za osobe na intenzivnom (bazalno-bolusnom) režimu insulinske terapije. Metod je jednostavan i oduzima malo vremena.

U cilju dobijanja bolje predstave o količini namirnica u početku treba da se koristi merenje težine, odnosno zapremine. Kasnije za ocenu količine ugljenih hidrata u obroku mogu da se upotrebljavaju domaće mere kao što su:
• Jedna čaša = jedna plastična čaša za jogurt = jedna šolja = 200 ml
• Jedna supena kašika = 15 grama
• Jedna maksimalno puna supena kašika = 20 grama
• Jedna (čajna) kašičica = 5 grama
Sadržaj ugljenih hidrata u obroku izračunava se na osnovu: merenja količine (težine, odnosno zapremine) namirnica i odgovarajućih tablica. Procena količine ugljenih hidrata je olakšana korišćenjem i pamćenjem tzv. ugljeno-hidratnih jedinica.
Jedna ugljeno-hidratna jedinica je ona količina određene namirnice koja sadrži približno 15 grama ugljenih hidrata.

Akcija "Želim..."