Postupak u slučaju hipoglikemije

Postupak u slučaju hipoglikemije

Najčešći uzroci hipoglikemije su: izostavljanje redovnih obroka, prevelika doza insulina, intenzivna fizička aktivnost. Mala i predškolska deca češće imaju hipoglikemije od starije dece.

Glavni simptomi i znaci hipoglikemije su:
✓ glad
✓ izmenjeno ponašanje
✓ drhtanje ruku i nogu
✓ razdražljivost
✓ lupanje srca
✓ vrtoglavica
✓ uznemirenost
✓ glavobolja
✓ bledilo
✓ poremećaj orijentacije
✓ znojenje
✓ konvulzije (grčevi ruku i nogu)
✓ gubitak svesti

Merenje koncentracije glukoze u krvi je jedini pouzdan način za potvrdu hipoglikemije !

Težina hipoglikemije se procenjuje na osnovu:

Postupak u slučaju hipoglikemije:

Kada je koncentracija glukoze niža od 3,5 mmol/l sa ili bez znakova hipoglikemije treba da se primeni postupak predviđen za slučaj lakše hipoglikemije!

U slučaju da je pad koncentracije glukoze u krvi nastao bez prepoznatljivog uzroka (kao što je fizička aktivnost ili nedovoljan unos hrane), narednog dana doza insulina u toku čijeg delovanja je hipoglikemija nastala treba da se smanji (oko 10%). Posle teške hipoglikemije, posebno one koja nastaje rano ujutro, prva naredna doza regularnog insulina treba da bude znatno manja od uobičajene ili da se odloži do dolaska deteta kod lekara!

Postupak u slučaju da dete treba da primi redovnu injekciju insulina kratkog dejstva, a koncentracija glukoze je niska, odnosno ispod 4,0 mmol/l:

✓ U takvom slučaju treba dati manju dozu od redovne doze insulina kratkog dejstva (Videti postupak za izračunavanje korekcione doze insulina!). Kod male dece koja primaju sasvim male doze insulina kratkog dejstva (1 – 2 jedinice), u toj injekciji insulina kratkog dejstva trebalo bi da se izostavi !