Otpornost je izražena prvenstveno kod gojaznih osoba. Zato je prvi zadatak u lečenju promena ishrane i redukcija telesne mase. Redukcija telesne mase smanjuje otpornost tkiva na insulin. Pravilnom ishranom sprečava se brzi ulazak veće količine šećera iz creva u krv.
Pravilno planiranje ishrane podrazumeva:
✓ neophodnu količinu hrane
✓ određeno vreme i broj obroka
✓ pogodnu vrstu namirnica
Preporučuje se:
✓ 4-6 manjih obroka na dan
✓ svakodnevno uzimanje obroka u isto vreme
✓ hleb od integralnog brašna i namirnice bogate vlaknima biljnog porekla (povrće, voće, pirinač)
✓ što manje masti, alkohola i namirnica sa visokim sadržajem šećera (med, džemovi, slatkiši, sirupi, zaslađeni sokovi)
✓ zakasneli obrok nadoknaditi voćem ili mlekom, da bi se sprečilo ozbiljno smanjenje glukoze u krvi (posebno kod pacijenata koji se leče insulinom)
Pošto se navike u ishrani razlikuju, potrebno je da lekar i oboleli od šećerne bolesti u dogovoru naprave individualni plan ishrane. U ishrani obolelih od šećerne bolesti nisu potrebne posebne namirnice. Pacijenti bi trebalo da svoju uobičajenu ishranu prilagode u skladu sa gore navedenim preporukama.
NVO Plavi Krug Bar je društvo za borbu protiv šećerne bolesti koje broji već 60 članova. Čine ga dijabetičari i ljekari koji su u neposrednom kontaktu sa pacijentima.
Sva prava zaštićena @ Dijabetes.me 2022