Nova lista medicinsko-tehničkih pomagala

November 17, 2023

Nova lista medicinsko-tehničkih pomagala, pumpe i senzori osobama sa dijabetesom do 26 godina, olakšice za onkološke pacijente

 Nova lista medicinsko-tehničkih pomagala, pumpe i senzori osobama sa dijabetesom do 26 godina, olakšice za onkološke pacijente

Inovirana lista medicinsko – tehničkih pomagala od danas se primjenjuje u Crnoj Gori. Na listi su uvršteni senzori za praćenje šećera u krvi , insulinsku pumpe koji su  sada  bili rezervisani samo za djecu od četiri do 18 godina, a po novoj listi starosna granica je produžena na 26 godina. Ta granica je od 0 godina, od rođenja ukoliko se utvrdi dijabetes TIP 1 do 26 godina.

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje dr Vuk Kadić ističe da je lista najkvalitetnija do sada.

-Usvojeno niz novina u listi medicinsko tehničkih pomagala koje će Fond refundirati, a koje su tražili NVO i specijalisti Kliničkog centra Crne Gore, kazao je dr K.adić dodajući da su  uvažavajući preloge velikog broja roditelja, na listu stavljeni senzori za praćenje šećera u krvi i insulinske pumpe.

-Starosna granica za refundaciju bila je do sada 18 godina, a podigli su je do 26. kako bi izašli u susret mladim ljudima koji studiraji ili do tog perioda ne rade. Registrovane djece do 18 godina sa dijabetesom TIP 1 je 270 – 280, a sa ovim dodatkom smo dobili još oko 300 korisnika, odnosno 293 po podacima u ovom trenutku,  koji će biti na teret Fonda.  Smatramo da je to dobar potez, jer praćenje šećera u krvi znači i blagovremeno reagovanje i sprečavanje komplikacija koje ova bolest može da izazove, pa i primjenu nekih skupih terapija kasnije, obrazložio je dr Kadić.

Za djecu sa cističnom fibrozom, prema riječima dr Kadića,  uveden je na listu lijek trikafta, maske za inhalatore i neki potrošni materijal koji će sada moći da obnove tri puta godišnje u odnosu na ranije, kada je to bilo samo jednom godišnje.

Prema riječima dr Kadića, za onkološke pacijente, olakšana je procedura nabavke pelena, i sada će to ići tako da ljekar preko recepta daje količinu potrebnu za šest mjeseci.

Kadić ističe i da je roditeljima djece sa invaliditetom omogućeno da refundiraju nabavku pomagala, ukoliko ga nabave bilo gdje na tržištu, a da ih nema kod dobavljača sa kojima Fond ima ugovor.

Izvor: Primorski.me 

Podijeli na društvenim mrežama

Najnovije objave

Najnovije objave