II dan KAMPA

Posljednji dan Kampa otvoren je predavanjem o dijabetskom stopalu – koje se javlja kao jedna od mogućih komplikacija dijabetesa, kako u kontekstu njegovog tretiranja, tako i u saniranju već nastalih posljedica.
Tako smo zaključili da usljed lošije cirkulacije mogu nastati plikovi i čirevi na stopalima, najčešće na palčevima ili peti a oni mogu dovesti i do degeneracije kostiju.
Kada je dijabetsko stopalo u pitanju, preventiva je najbolje rješenje! Redovno održavanje higijene stopala, nošenje adekvatne obuće i pamučnih čarapa može umanjiti šanse da dođe do nastanka bolesti.
______________________________
Ujedno, pričom o ovoj temi završen je XI Kamp o dijabetesu, čiji je primarni cilj bio razmjena iskustava i nadograđivanje postojećih znanja edukatora. Nadamo se da smo uspjeli u tome, podjednako koliko i u prenošenju znanja pratiocima, posredstvom naših društvenih mreža!
Zahvaljujemo se svim zdravstvenim i medicinskim radnicima – ne samo iz Crne Gore, već i iz Srbije, koji su odvojili vrijeme, te svojim prisustvom uveličali ovogodišnji Kamp. 💙
Nakon održanog edukativnog dijela dana, uslijedio je i njegov rekreativni! Učesnici Kampa imali su priliku da uživaju u ljepotama i blagodetima Valdanosa i Starog grada, kao i u degustaciji vrhunskog maslinovog ulja, koje se proizvodi na ovim područjima🫒.
Maslinjak porodice Sadiku nalazi se u poznatoj uvali Valdanos, u blizini Ulcinja. O njegovoj veličini svjedoči podatak da on broji čak 85.000 stabala maslina. Porodica Sadiku vjekovima uzgaja masline i proizvodi ekstra djevičansko maslinovo ulje – “Olcinium”. Takođe se bave proizvodnjom i prodajom unikatnih proizvoda od drveta masline!
Hvala porodicu Sadiku na gostoprimstvu.
Barska uljara osnovana je 1998. godine, kao porodična firma nastala na maslinarskoj tradiciji porodice Martinović, dužoj od jednog vijeka. Tada pod nazivom Olioprom, a danas Barska uljara, poslovni je kompleks lociran u jezgru najatraktivnijih barskih maslinjaka, nadomak Starog Bara. Proizvodni program Barsko zlato obuhvata tri proizvoda: ekstra-djevičansko maslinovo ulje, djevičansko maslinovo ulje i maslinovo ulje sa kantarionom.
Zahvaljujemo se na gostoprimstvu!