Lečenje insulinom

Primenom preko usta, insulin bi se potpuno razgradio u crevima, delovanjem sokova za varenje. Ranije se za ubrizgavanje insulina koristio klasičan pribor za injekcije u vidu šprica i igle, a danas različiti pen aplikatori ili insulinske pumpe. Na osnovu porekla razlikuju se: goveđi, svinjski (koji danas nisu više u upotebi), humani insulini i savremeni insulini. Po načinu delovanja dele se na: insuline sa kratkim, dugim dejstvom, kao i na različite insuline sa bifaznim dejstvom.

 

Vrste insulina:
Insulin kratkog dejstva je rastvor sa brzim i kratkim delovanjem. Počinje da deluje neposredno nakon ubrizgavanja, a dejstvo traje nekoliko sati (zavisno od toga da li se radi o humanom ili savremenom insulinu).

Insulin dugog dejstva na različite načine postiže se usporavanje apsorpcije insulina sa mesta ubrizgavanja. Ovi insulini počinju da deluju oko sat i po nakon ubrizgavanja i deluju 20 do 24 sata. Humani insulini dugog dejstva su mlečno mutne suspenzije, dok su savremeni insulini dugog dejstva bistri rastvori.

Bifazni insulini kombinuju delovanje insulina kratkog i dugog dejstva. Počinju da deluju pola sata nakon ubrizgavanja, a dejstvo traje do 24 sata. Postoji više načina (režima) primene insulina, odnosno, koliko puta i kada se koji insulin ubrizgava. Za pravilan način lečenja veoma je važan dogovor između lekara i pacijenta, i što je još važnije spremnost obolelog od šećerne bolesti da sarađuje tokom lečenja.

 

Čuvanje insulina:
Iako je insulin relativno stabilan hormon, veoma je važno pravilno čuvanje kako bi se sačuvalo njegovo potpuno delovanje. Insulin se čuva u frižideru ili na nekom drugom hladnom mestu, između +2°C i +8°C, ali se ne sme zamrzavati. Ne sme se izlagati suncu ili drugim izvorima toplote.

✓ Insulin čuvajte na hladnom mestu
✓ Ne izlažite insulin suncu ili visokoj temperaturi
✓ Ne čuvajte insulin u zamrzivaču
✓ Ne koristite insulin koji ste greškom zamrzli!