PRIVREMENE PROMENE DOZA INSULINA

Hiperglikemija – U slučaju nalaza hiperglikemije poželjno je da se odmah proveri urin na ketone:
– Bez kliničkih znakova hiperglikemije i bez ketona u urinu – Daje se vanredna injekcija (u dozi koja ne bi trebalo da pređe 1/10 (jednu desetinu) ukupne dnevne doze insulina) ili nešto veća doza od redovne injekcije insulina kratkog delujstva ili analoga brzog dejstva (videti postupak izračunavanja korekcione doze insulina). Naredni obrok treba uzeti tek posle 45 minuta od injekcije insulina.
– S kliničkim znacima hiperglikemije i pozitivnim ketonima u urinu – Videti poglavlje o primeni insulina u toku akutnih infekcija.

 

Planirana sportska aktivnost – Treba izbegavati davanje injekcije insulina u blizini mišića koji učestvuju u fizičkoj aktivnosti. Doza insulina koji će delovati tokom ili posle fizičke aktivnosti treba da se smanji za 10% ili više uz unos dodatnih količina ugljenih hidrata tokom fizičke aktivnosti (koja traje duže od jednog sata), a po potrebi i posle fizičke aktivnosti.

 

Neplanirana sportska aktivnost – Neophodan je dodatni unos ugljenih hidrata pre i obavezno posle fizičke aktivnosti uz praćenje koncentracije glukoze u krvi.

 

Planirani vanredni i obilniji obroci – Dati injekciju kratko-delujućeg insulina 30 minuta pre obroka ili insulinski analog s brzim delovanjem neposredno pre ili neposredno posle obroka. Doza se određuje na osnovu procene sadržaja ugljenih hidrata u obroku.

 

Izostavljanje redovnog obroka – Potrebno je da se proveri koncentracija glukoze u krvi i u slučaju da je koncentracija glukoze niža od 3,5 mmol/l treba da se primeni postupak predviđen za slučaj hipoglikemije.