Značaj glikemijskog indeksa hrane

Značaj glikemijskog indeksa hrane

Ugljeni hidrati iz različitih namirnica uneti u jednakoj količni imaju različit uticaj na porast šećera u krvi. Što je veći glikemijski indeks neke vrste hrane to znači da će obrok sa takvom hranom usloviti brži i veći porast koncentracije šećera u krvi.

Primeri obroka s namirnicama čiji je glikemijski indeks nizak:

Doručak
✓ Napravite kombinaciju žitarica i voća
✓ Musli, mekinj

Užina
✓ Steknite naviku da jedete voće za užinu (i kao deo glavnog obroka)
✓ Jogurt (izbegavajte voćne jogurte zato što su suviše slatki)
✓ Kokice
✓ Ražani ili integralni hleb i voće

Ručak
✓ Jedite pasulj uz krompir
✓ Probajte supu sa sočivom
✓ Koristite različite vrste hleba, posebno one sa celim zrnom žitarica

Večera
✓ Kombinujte integralni pirinač, krompir ili ječam
✓ Testenine
✓ Mahunarke

Nizak(do 55)
Srednji (55 – 70)
Visok (veći od 70)
Pomorandže
Med
Šećer
Kruške, jabuke
Džem
Beli hleb
Breskve
Sladoled
Kornfleks
Grašak, sočivo
Krompir, pirinač
Kuvan krompir
Testenine
Izgnječen krompir
Ječam
Ovsena kaša