Diabetes mellitus i COVID-19 – ADA smernice

March 25, 2020

Poštovane koleginice i kolege,

U želji da pomognemo Vama i Vašim pacijentima obolelim od dijabetesa u svetlu pandemije virusom COVID-19 prosleđujemo Vam najnovije smernice i savete Američke Asocijacije za Dijabetes (ADA):

Ljudi sa dijabetesom nemaju veću verovatnoću da obole od COVID-19 u poređenju sa opštom populacijom. U Kini, gde je do sada zabeležen najveći broj slučajeva, osobe sa dijabetesom su imale značajno veću stopu ozbiljnih komplikacija i smrti od osoba bez dijabetesa i verujemo da što više patoloških stanja osoba ima (npr. dijabetes i bolest srca), veće su šanse za ozbiljne komplikacije. 

Osobe sa dijabetesom imaju veću šansu za ozbiljne komplikacije usled infekcije virusom COVID-19 i verovatnije će iskusiti teške simptome i komplikacije ukoliko se zaraze virusom. Ukoliko je dijabetes dobro kontrolisan, rizik od ozbiljnog oboljevanja od COVID-19 je otprilike isti kao i u opštoj populaciji.

Kada osobe sa dijabetesom nisu dobro kontrolisane i imaju fluktuacije šećera u krvi, u riziku su za brojne komplikacije povezane sa dijabetesom. Srčana bolest ili druge komplikacije, uz dijabetes, mogu da povećaju šanse od ozbiljnog oboljevanja od virusa COVID-19, kao i drugih virusnih infekcija, usled kompromitovane sposobnosti organizma da se bori sa infekcijama.

Virusne infekcije mogu da povećaju inflamaciju kod osoba sa dijabetesom. Ovo je uzrokovano i nivoima šećera u krvi iznad ciljnih vrednosti i oba faktora mogu da doprinesu ozbiljnosti komplikacija. Kada imaju virusnu infekciju, osobe sa dijabetesom su u većem riziku od dijabetesne ketoacidoze, koja može da ugrozi unos tečnosti i nivoe elektrolita – bitne faktore u razvoju sepse. Sepsa i septični šok su neke od ozbiljnih komplikacija koje su osobe sa COVID-19 iskusile.

Osobe koje već imaju zdravstvene probleme povezane sa dijabetesom imaju veću verovatnoću za gore ishode ukoliko se zaraze sa COVID-19, od osoba koje su, izuzev dijabetesa, zdrave, bez obzira na tip dijabetesa koji imaju.

Saveti za osobe obolele od dijabetesa tokom prevencije:

  • Imajte uz sebe kod kuće proste šećere kao što su med, džem, tvrde bombone ili lizalice, kako biste podigli nivo šećera u krvi ukoliko ste u riziku od pada šećera ili ste previše bolesni da bi jeli
  • Uvek imajte dovoljno insulina za narednu nedelju, u slučaju da se razbolite ili ne možete da dopunite zalihe
  • Imajte uz sebe glukagon i tračice za ketone, u slučaju padova i skokova nivoa šećera

Ako se osoba sa dijabetesom razboli, ovo su neki od uobičajenih saveta:

  • Pijte dosta tečnosti. Ako imate problema sa zadržavanjem vode, uzimajte male gutljaje svakih 15-ak minuta, tokom celog dana, kako biste izbegli dehidrataciju.
  • Ako doživljavate padove šećera (šećer u krvi ispod 3.9 mmol/L ili Vašeg ciljnog opsega), pojedite 15 grama prostih šećera koji se lako vare, kao što su med, džem, tvrde bombone, lizalice, sok ili soda i proverite šećer u krvi nakon 15 minuta, kako biste utvrdili da nivo šećera raste. Proveravajte šećer u krvi dodatno tokom dana i noći (generalno, svaka 2-3 sata; ukoliko koristite kontinuirani glukozni monitoring, proveravajte vrednosti šećera često).
  • Ukoliko izmerite visok šećer u krvi (veći od 13.3 mmol/L), više od 2 puta za redom, proverite ketonska tela kako biste izbegli dijabetesnu ketoacidozu.

Detaljnije informacije i kompletan originalan tekst možete pročitati na sajtu ADA na sledećem LINKU.

S poštovanjem,
Vaš Novo Nordisk 

Podijeli na društvenim mrežama

Najnovije objave

Najnovije objave