Edukativni kamp za osobe sa dijabetesom od 7. septembra

September 7, 2018

Sedmi Edukativni kamp za osobe sa dijabetesom ove godine biće održan od 7.do 12. septembra u hotelu “Sidro”. Organizator kampa je NVO Društvo za borbu protiv šećerne bolesti – Plavi krug Bar.

Kamp će svečano biti otvoren u petak u 18 sati, a učesnike će,kako je najavljeno, pozdraviti dr Sreten Kavarić ispred Nacionalne komisije za dijabetes, prof.dr Snežana Vujošević sa Medicinskog fakulteta Podgorica i dr Valentina Kalinić, endokrinolog, osnivač Kampa za osobe sa dijabetesom.

Gostujući u “Promenadi” Radio Bara, dr Kalinić je kazala da je dijabetes bolest od koje boluje veliki broj ljudi.

“Mi pričamo, mi radimo, izdaju se velika sredstva za liječenje dijabetesa, ali se ne postižu rezultati. Zašto ne? Iz razloga što je pacijent doktor, a svi ostali su pomoćnici. Cilj kampa je da se podigne svijest oboljelih, da uzmu redovno lijek i da odrade fizičku aktivnost i samokontrolu (mjerenje nivoa glikemije u krvi), jer bez toga neće moći da bolest, odnosno to stanje, drže pod kontrolom. Kamp traje pet dana, po uobičajenoj šemi. Mi u Baru ugošćavamo sad već mlade ljude, njih tridesetak. Dvadesetak je iz Crne Gore, ostali iz okoline. Putem radionica koje održavaju ljekari, psiholozi, profesori fizičke kulture i drugi, obrađuju se određene teme i tada se razvija diskusija, pa se tako na praktičan način rješavaju neke zablude, šta i kako – kada šetati, kada ne, kada i na koji način uzimati terapiju”, kazala je dr Kalinić.

Ona je istakla da svi medicinski profili imaju značajnu ulogu u liječenju dijabetesa, a prvi i osnovni ljekar je izabrani doktor, a nakon toga “pacijent spram svoje dijagnoze i komplikacija koje nosi, traži pored osnovnog ljekara i druge ljekare da bi mogao da savlada to stanje”. Edukativni kamp ima podršku Nacionalne komisije za dijabetes, a to ovdje znači podršku svih endokrinologa iz države, kao i ljekara iz okruženja. Na kampu svake godine gostuju i predavači iz okruženja, koji prenose svoja iskustva.

“Na kraju, da bi se sa nekim problemom suočili, morate to iznijeti, definisati i naći u sebi vještine da prebrodite situaciju u kojoj ste se našli. Suočavanje sa tim stanjem je teško, kako po osobu o kojoj se radi, tako i po okolinu-roditelje, poznanike prijatelje. Teško je jer ne treba da se izazove doza sažaljenja, već poštovanja i divljenja, jer ti ljudi, i mladi i stariji, a pogotovo oni koji dnevno imaju četiri aplikacije insulina, i svakodnevno se suočavaju sa iglom, ubodom, kontrolom glukoze u krvi, oni su za svako poštovanje i divljenje. Oni su mene natjerali da promijenim odnos prema životu i da znam da cijenim zdravlje i, pritom, da znam da cijenim one koji to zaslužuju”, navela je dr Kalinić.

Procenat oboljelih od šećerne bolesti na svjetskom nivou poprima osobine pandemije. Pretpostavlja se da u Crnoj Gori ima preko 50 hiljada oboljelih, a u Baru više od pet hiljada.

Podijeli na društvenim mrežama

Najnovije objave

Najnovije objave