Kampanja 2011. Odaberi zdravlje.

November 16, 2011

U Dvorcu kralja Nikole u Baru, 14. novembra obeležen je svetski dan borbe protiv dijabetesa. Kako je dijabetes bolest koja svaki dan uzima sve više života, svečanost kojom je obeležen ovaj dan imala je za cilj edukaciju svih prisutnih a i šire.

Organizatorka edukativnog programa i predsednica NVO Plavi krug, endokrinolog dr Valentina Kalinić prva je iznela činjenice o šećernoj bolesti i njenoj fatalosti, ali je takođe naglasila da je dijabetes bolest sa kojom može da se živi normalno ukoliko se vodi računa o ishrani i zdravom načinu života.

Prof. dr Božidar Bojović održao je kraće predavanje kojim je sve prisutne upoznao metodama lečenja šećerne bolesti. U okviru predavanja govorio je o trenutnim medicinskim dostignućima u oblasti lečenja dijabetesa, ali je takođe pričao i o budućnosti u kojoj će, uz pomoć matičnih ćelija, lečenje ove bolesti biti moguće.

dr Olivera Bošković govorila je o tome koliko je velika uloga pacijenta u lečenju dijabetesa. Neophodna je konstantna samokontrola i regulacija šećera u krvi kako bi se bolest “držala pod kontrolom”. Dr Bošković je istakla da pacijent u lečenju dijabetesa učestvuje 95% dok lekar učestvuje svega 5%.
Da li je “normalan život” sa dijabetesom moguć i da li osobe sa dijabetesom mogu da se upuste u planiranje porodice govorila je dr Elzana Čikić. Osobe obolele od dijabetesa mogu da žive bez komplikacija i imaju zdravo potomstvo uz redovnu kontrolu i konsultacije sa lekarom. “Dijabetes nije prepreka za trudnoću, ali se ona mora planirati unapred i neophodne su lekarske kontrole pre začeća”, istakla je dr Čikić.
Endokrinolog dr Sreten Kavarić, Direktor interne klinike KCCG, izneo je podatak da je Nacionalna strategija usvojena i da će program zdravstvene zaštite osoba oboljelih od šećerne bolesti biti donešen u toku sledeće godine, a uz njega se očekuje i Vodič za šećernu bolest.
Za kraj edukativnog predavanja, dr Igor Bjeladinović izneo je podatak da se u Crnoj Gori godišnje potroši oko 10 miliona eura za lečenje obolelih od dijabetesa i apelovao je da se podigne svest o bolesti i istakao da u njenoj prevenciji i lečenju treba jednako da učestvuju i zdravi i bolesni.

Podijeli na društvenim mrežama

Najnovije objave

Najnovije objave