Kampanja povodom Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa

November 12, 2021

VIŠE OD 50 HILJADA GRAĐANA BOLUJE OD ŠEĆERNE BOLESTI

 

Podgorica, 12. 11. 2021 – Prema posljednjim podacima Instituta za javno zdravlje više od 50 hiljada građana Crne Gore boluje od dijabetesa. Statistika pokazuje da Crna Gora spada u zemlje sa visokim procentom osoba oboljelih od dijabetesa u odnosu na ukupnu populaciju.

Uoči Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, 14. novembra, Savez dijabetičkih društava i udruženja Crne Gore organizuje kampanju pod sloganom „Ne boli, ali može da razori“. Cilj kampanje je da se podigne svijest javnosti o značaju otkrivanja i suzbijanja dijabetesa, o potrebi (samo)kontrolisanja bolesti i važnosti da se o dijabetesu otvoreno govori. Slogan naglašava prirodu bolesti, koja je najčešće skrivena i potcijenjena, ali je sve vrijeme tu, dok njeno zanemarivanje može da dovede do teških posljedica po zdravlje.

Prema riječima interniste endokrinologa, dr Valentine Kalinić, dijabetes postaje svojevrsna pandemija koja pogađa sve više pojedinaca i porodica i izazov je za društvo u cjelini. „Iako je stopa obolijevanja od dijabetesa u našoj zemlji već na zabrinjavajućem nivou, zabrinjava što je mnogo slučajeva koji su i dalje neotkriveni. Zbog toga o dijabetesu, koji mnogi zovu pandemijom modernog doba, treba da govorimo, kako bismo podstakli građane da pođu na kontrolu i budu jedan korak ispred ove bolesti“, kazala je Kalinić.

Dijabetes, kao hronični poremećaj metabolizma u kome je nivo šećera u krvi povišen, može izazvati ozbiljne posljedice po zdravlje. Dijabetes tipa 1, koji je autoimuno oboljenje i ne može se spriječiti, češći je među mlađom populacijom u Crnoj Gori. Među odraslim osobama zastupljeniji je tip 2 dijabetesa, koji se može uspješno spriječiti preventivnim mjerama. 

Kalinić dodaje da dijabetes može da se drži pod kontrolom ako se pravovremeno otkrije i adekvatno liječi. „Pravilna ishrana, fizička aktivnost uz samokontrolu, terapiju i edukaciju uslovi su da pacijent sa dijabetesom normalno živi“, naglašava Kalinić. 

Stoga se ovogodišnjom kampanjom šalje poruka da dijabetes nije i ne smije biti prepreka za normalan život. „O ovoj tihoj bolesti treba govoriti glasno, uz poruku – provjeri nivo šećera u krvi, otkrij na vrijeme, stavi dijabetes pod kontrolu“, poručila je Kalinić. 

Ozbiljne zdravstvene komplikacije usljed dijabetesa, kao što su kardiovaskularni problemi, amputacije donjih ekstremiteta, problemi sa bubrezima ili vidom, mogu se uspješno spriječiti u mnogim slučajevima dijabetesa zahvaljujući insulinu. Upravo se ove godine obilježava 100 godina od pronalaska insulina, lijeka čija je upotreba otvorila novu perspektivu oboljelima i predstavlja jedno od najvećih otkrića u polju medicine. 

Dijabetes je rastući problem i u svijetu. Prema najnovijim podacima Međunarodne federacije za dijabetes (IDF), čak 537 miliona odraslih osoba živi sa dijabetesom širom svijeta, a projekcije IDF-a pokazuju da će do 2045. čak jedna od osam odraslih osoba imati dijabetes.

 

 

Podijeli na društvenim mrežama

Najnovije objave

Najnovije objave