ONLINE RADIONICE 9. EDUKATIVNOG KAMPA ZA OSOBE SA DIJABETESOM

September 1, 2020

Edukativni kamp za osobe sa dijabetesom koji se tradicionalno održava  u Baru neće biti prekinut ove godine uprkos pamdemiji izazvnoj korona virusom. Kamp počenje 10. septembra, ali biće drugačije realizovan u odnosu na prethodne. U Kampovima  je edukaciju do sada prošlo oko 250 osoba, uglavnom mlađe populacije sa dijabetesom TIP 1. Na svakom kampu na njihovoj edukaciji  je radilo 30 –tak ljekara iz Crne Gore i zemalja regiona, kao i  psiholozi i profesori fizičke kulture.

Osnivač NVO Društvo za borbu protiv šećerne bolesti –Plavi krug Bar dr Valentina Kalinić na čiju inicijativu je počela realizacija tradicionalnog Kampa  koji je poprimio međunarodni karakter kaže  da ovogodišnji Kamp nosi naziv “Poveži se, menjamo dijabetes”.

-Ipak, zbog opšte situacije 9. Edukativni Kapm za osobe sa dijabetesom ove godine  biće realizovan online. Sve osobe  koje su zianteresovane mogu nas pratiti putem You tube kanala. Link će biti  na našem sajtu www.dijabetes.me, takođe, preko društvenih mreža. Trudićemo se da povežemo i motivišemo što veći broj osoba da nas prate, aktivno učestvuju u predlogu tema, postavljaju pitanja na koja će, kao i na prethodnim Kampovima odgovore dati ljekari- prije svega internisti endokrenolozi, dijetolozi, nefrolozi, neurolozi, ginekolozi, a svakako sa nama su i psiholozi i profesori fizičke kulture. Ideja je da ljude pokrenemo, kazala je dr Kalinić.

Kada je u pitanju tematski dio, ono što će ovogodišnji Kamp  razlikovati od prethodnih jesu dodatne  teme, informacije vezane za uticaj pandemije COVID 19  na dijabetes. Cilj nam je, kaže dr Klainić, da se  i osobe sa TP 1 kao i osobe sa TIP 2, skoncentrišu na stanje  dijabetesa jer pojavom korona virusa možda se   dijelom i zanemarilo ovo stanje kome se  zaista u kontinuitetu treba posvećivati.

Prva radionica će biti održana 10. septembra u teminu od 18 – 19 sati. Na prvoj radionici  učestvuje internista –endokrinolog i psiholog koji je, kako navodi dr Kalinić,  svima  potreban u ovom periodu za savjete i podršku – kako lakše da se snađemo i  kvalitetnije funkcionišemo  dok traje pandemija. .

Podijeli na društvenim mrežama

Najnovije objave

Najnovije objave