Alkohol

Alkohol

Dijabetičare smatramo uslovno bolesnim osobama, pa kod dobro regulisanog dijabeta i kada nisu prisutne komplikacije i dijabetičari mogu povremeno konzumirati jednu do dve čašice alkoholnog pića. Mnoge životne situacije nalažu da se ponekad uzme čašica pića (rođendani, slavlja, poslovni sastanak, svadbe), ali oprez – alkohol koristite povremeno i umereno.

Nikada nemojte da pijete da bi kolegi, prijatelju, poslovnom saradniku napravili “ćef”, već popijte čašu alkoholnog pića ako vam prija i ako ćete biti zadovoljniji. Popijte čašicu-dve sa prijateljima na večeri, devojkom u restoranu, na slavi, prigodnim slavljima, nemojte se izdvajati iz društva, ali uvek – umereno. Ne zaboravite da ni za potpuno zdrave osobe alkohol nije preporučiv u većim količinama i da je prijatan i delotvoran samo u malim količinama.

NA ŠTA TREBA OBRATITI PAŽNJU KOD KONZUMIRANJA ALKOHOLA?

1. Nikad ne uzimajte alkoholna pića na prazan stomak. Alkohol uzet na prazan stomak može izazvati hipoglikemiju (pad šećera u krvi).
2.  Uračunajte unos alkohola u dnevni plan ishrane. Alkohol ima veliku energetsku vrednost, pa, ako ga uzimate uz obrok, zaračunajte kalorijski učinak alkohola.
3.  Ne koristite alkohol ako vozite! Ako ste planirali da putujete, a vozač ste, nemojte pre toga minimum osam do 10 sati konzumirati alkohol ni u minimalnim količinama. U toku vožnje, ako je leto i sparno, rashladite se vodom, kiselom vodom, limunadom. Možete uzeti i neko voće, koje će vas osvežiti. Nemojte se osvežavati hladnim pivom i špricerom.
4.  Ne koristite alkoholna pića kod rada sa mašinama koje vas mogu povrediti!
5.  Ako radite sa glodalicama, brusilicama, cirkularima i motornim testerama, vodite računa, jer upotreba alkohola može dovesti do hipoglikemije i samopovređivanja.

Koliko alkohola možete popiti i kada?

Dva do tri puta sedmično možete popiti do dve alkoholne jedinice. Jedna alkoholna jedinica je:

✓ 30 ml žestokog pića (rakija, viski, konjak, votka),
✓ 100 ml stonog vina,
✓ 300 ml piva (malo pivo),
✓ 200 ml špricera (pola vino – pola voda).

Nemojte piti šljivovicu (ima mnogo metil alkohola), niti slatke likere, jer sadrže velike količine šećera.

VAŽNO:
ALKOHOL NIJE POTREBA, I NIJE NEOPHODAN ZA ŽIVOT, ZATO OPREZ! SAMO IZUZETNO I U MALIM KOLIČINAMA!

Ishrana