Vode i tečnosti

Vode i tečnosti

KAFA

Omiljeni je napitak u svim delovima sveta. Pije se kao nes-kafa, kapućino, filter kafa. Kod nas je najpopularnija kuvana kafa (turska), koja se koristi od ranih jutarnjih do kasnih večernjih časova. Ona je izvanredno stimulativno i osvežavajuće piće zbog kofeina koji utiče na budnost i koncentraciju; 100 grama kafe ima oko 300 kcal, a jedna šoljica kafe 10-15 kcal, tako da možemo zanemariti njen energetski učinak.

Dijabetičari mogu piti “srednje jaku” tursku kafu, bez zaslađivanja. Ako želite slađu kafu, zasladite je nekim veštačkim zaslađivačem. Dnevno možete popiti dve do četiri kafe. Izbegavajte da je pijete u večernjim časovima, jer može uticati na san. Ako pravite belu kafu (kafa sa mlekom), uračunajte hranljivu vrednost mleka.

KAKAO

Kao zamena za kafu, možete popiti šolju kakaoa. Njegova energetska vrednost je velika, ali, pošto za spravljanje napitka treba mala količina kakao praha, zanemarujemo ovu energetsku vrednost, 100 grama kakaoa ima 312 kcal, a jedna šolja kakao napitka 20 kcal.

ČAJ

Čaj je napitak koji se spravlja od lišća, korena, cvetova ili plodova biljaka. Ljudi su ga koristili od pre više hiljada godina. Čaj, pored kofeina (koga ima u crnom ruskom i indijskom čaju), sadrži i teofilin i teobromin, koji, slično kofeinu, stimulativno deluju na centralni nervni sistem. Upotreba čaja je široko rasprostranjena i kao osvežavajućeg napitka i kao pomoćnog lekovitog sredstva kod prehlada, nazeba, oboljenja mokraćnih puteva, oboljenja žuči.

U našoj zemlji postoji čitava lepeza raznih vrsta čajeva od lišća, cvetova i plodova raznih biljaka. Blagi su, ne sadrže kofein, pa se mogu slobodno upotrebljavati kao osvežavajući napitak.
U korišćenju voćnih i biljnih čajeva sa naših prostora nema ograničenja. Jake čajeve, kao crni ruski i indijski, treba ograničeno koristiti zbog većeg sadržaja kofeina, teofilina i teobromina u njima.
Često možete videti na televiziji ili u novinama reklame za čajeve koji leče šećernu bolest kao čarobnim štapićem. Ne nasedajte tim reklamnim trikovima! Šećerna bolest se može lečiti samo uz promenu stila života, kontrolisan način ishrane sa doziranom fizičkom aktivnošću. Ako to ne da odgovarajuće rezultate, u lečenje se dodaju tablete ili insulin.
Neke biljke sadrže supstance koje mogu da potpomognu u poboljšanju regulacije šećerne bolesti, kao što su mahune pasulja, list borovnice pre sazrevanja ploda, list kupine, itd. Morate znati da je njihovo dejstvo ograničeno i uglavnom blago i ogleda se u početnim fazama bolesti. Mnoge supstance i hranljive materije imaju antidijabetesno dejstvo, kao što su cimet, hmelj, supstance bogate hromom, cinkom i magnezijumom, ali zapamtite: samo promenom stila života uz stalne kontrole pobedićete dijabet.

KISELA VODA

Koristi se kao osvežavajući napitak, a blagotvorno deluje kod nekih oboljenja organa za varenje. Najprikladnije je piće za dijabetičare kada se nađu u restoranu, slavlju ili ručku a ne žele da se opterete dodatnim kalorijama i viškom šećera. Kisele vode se jednim imenom nazivaju i mineralnim, jer su to uglavnom čiste prirodne izvorske vode sa značajnom količinom minerala i gasova u sebi.

Umereno korišćenje mineralnih voda ne šteti organizmu. Osobe obolele od šećerne bolesti koje imaju povišeni pritisak treba umerenije da koriste mineralne vode sa povećanom količinom natrijuma zbog pogoršanja hipertenzije. Vodu sa velikim količinama natrijuma pijte oprezno ako imate povišeni krvni pritisak.

VOĆNI SOKOVI

Mogu se koristiti kao voćne jedinice. Osobe obolele od šećerne bolesti bi trebalo da koriste prirodne voćne sokove i sokove od ceđenog povrća, a ne napitke pravljene od koncentrata. Izbor pića, pogotovu u restoranima, danas je svakako olakšan, jer skoro svi proizvođači na deklaraciju stavljaju podatke o energetskom i hranljivom sastavu.

Pročitajte uvek podatke o broju kalorija i količini šećera u određenom napitku, jer ih ne možete nekontrolisano koristiti. Ako niste sigurni, popijte limunadu od ceđenog limuna za osveženje. To je izvanredan osvežavajući vitaminski napitak, koji je pogodan u svakoj prilici.

PREPORUKA: U restoranu naručite limunadu, paradajz sok, sok od pomorandže ili grejpfruta. Naručite sokove od sveže ceđenog voća. Možete naručiti i sokove sa oznakom Light, koji označavaju da su napravljeni bez šećera i da su zaslađeni veštačkim zaslađivačem, na primer Light Coca Cola ili Light Fanta.

Ishrana